WAT IS MEDE?

Een vrij onbekende drank die sinds kort een terugkeer maakt, maar wat is het eigenlijk en wat maakt het zo speciaal?

DE DRANK

Mede, ook wel 'honingwijn' genoemd, is een eeuwenoude drank gemaakt door honing en water te laten vergisten. Vooral populair onder de Vikingen, maar historisch genuttigd door vele culturen over de hele wereld. Het word ook wel erkend als één van de oudste dranken. Typisch een zoete drank, maar het kan net als wijn ook droog gebrouwen worden.

 

Er bestaat een brede reeks aan varianten, met ieder zijn benaming. Zo kan er mede gemaakt worden van fruit, specerijen en zelfs rozen. Honing blijft echter het hoofdingrediënt en is het hart van de 'nectar van de goden'.

Mede Mederij
Mede - Geschiedenis
Mede - Geschiedenis

DE GESCHIEDENIS

Mede gaat letterlijk duizenden jaren terug van Scandinavië tot Ethiopië. Hier in Nederland heeft de opkomst van bier en druivenwijn mede al heel vroeg verdrongen. Bier was makkelijker en goedkoper om te maken wat het aantrekkelijker maaktte voor grotere productie.

 

Het oogsten van honing speelde hier ook een rol bij; toendertijd waren er nog geen bijenkasten zoals we die nu kennen (waarbij de raten uit de kasten kunnen worden gehaald zonder de bijen te doden.) In die tijd werdt er nog gebruikt gemaakt van fuiken waarbij de bijenvolkeren elke keer gedood moesten worden om de honing te kunnen oogsten.

 

De import van wijn vanuit Frankrijk en het Rijngebied zorgde er ook voor dat mede snel daalde in polulariteit. Wijn was namelijk in grotere hoeveelheden verkrijgbaar.

 

Sinds de uitvinding van de bijenkast, die zorgde voor grotere en goedkopere productie van honing, en gist in 1857 is de weg naar mede weer in zicht gekomen. In de laatste jaren heeft er zich een daadwerkelijke 'mede-renaissance' plaatsgevonden en wordt er weer over de hele wereld mede gebrouwen.

CONTACT

 

info@egmondsgoud.nl

De ambachtelijke mederij van Egmond aan Zee.

VOLG EGMONDS GOUD

Facebook
Nieuwsbrief

© Copyright. Alle rechten voorbehouden.

Webdesign | Stam Sites